Navegueu de forma respectuosa amb el medi ambient. Modereu la velocitat, tant a l’entrar com al sortir de les cales, a Portlligat i a tota la badia de Cadaqués. Hi ha gent fondejada i banyistes que corren perill. Mantingueu en bon estat el motor i atureu-lo en arribar a lloc el més aviat possible.
Quan fondegeu, eviteu que l’àncora llauri el fons marí i no canvieu repetidament de lloc de fondeig. No arrastreu l’embarcació amb el molinet i ajudeu-vos del motor, així evitareu fer malbé el fons marí. Sempre que sigui possible fondegeu sobre sorra, pedres o fang.
Si us amarreu amb un ancorí o un cap a les roques feu-ho amb respecte, si cal, baixeu de l’embarcació. No utilitzeu els caps per tancar l’accés a les cales o racons a d’altres usuaris.
No envaïu les zones de banyistes abalisades amb boies de color groc. Vigileu també que el vent no us dugui dins d’aquestes zones. No està permès fondejar dins els camps de boies de temporada de Cadaqués i Portlligat i com a mínim, fer-ho a 50 m.d’aquestes.
No supereu els 3 nusos quan navegueu a menys de 50 metres de la costa, tampoc quan sigueu a menys de 200 metres de una platja o cala no abalissada. Aquesta normativa també aplica a llocs com el pas d’Es Cucurucuc i el pas de l’Encalladora.
Modereu la velocitat a prop d’embarcacions petites. Els caiacs, les barques tradicionals, de petites dimensions i les de vela es poden veure molt afectades per l’onatge d’altres embarcacions. Allunyeu-vos prudentment del seu rumb i reduïu la velocitat per no ocasionar-los marors.
Guardeu sempre distancies de seguretat amb banyistes, pescadors submarins i bussejadors. Recordeu que una bandera Alfa (blava i blanca) hissada en una boia o en una embarcació marca persona submergida i obliga a de deixar-hi un radi de seguretat de 100 metres. Una boia de color estrident marca la presencia d’un pescador submarí, un apneísta o nedadors i la distància a guardar ha de ser sempre superior als 50 metres.
Navegueu per fora dels límits del Parc quan passeu per la part exterior de d’Illa de l'Encalladora. Aquesta zona té un valor ecològic excepcional i la normativa actual hi prohibeix totalment l’accés ja sigui nedant o amb embarcació.
No llenceu escombraries al mar. Està prohibit l’abocament de cap residu al Parc Natural del Cap de Creus, incloses les aigües brutes. Allunyeu-vos el màxim possible de la costa, a poder ser fora del Parc, per buidar l’aigua de mar filtrada a les sentines. Contribuïm a mantenir el mar net i recollim qualsevol deixalla que trobem al nostre voltant.
No doneu de menjar a les gavines ni als peixos. Ells el troben al medi natural, no els ensenyem a aconseguir-lo fàcilment perquè és nociu per la convivència amb les persones i per la seva pròpia subsistència.
Eviteu fer sorolls innecessaris, cridar i fer celebracions amb música. El Parc és un entorn de silenci on també cal evitar l’ús excessiu de dinguis, motos d’aigua, foils, drons, molinets elèctrics i d’altres ginys elèctrics que fan soroll, molesten a la fauna i als usuaris que volen descansar.
Tingueu en compte la regulació existent en matèria de Pesca Recreativa en qualsevol de les seves modalitats. Existeix una normativa de 2022 que aplica exclusivament al Parc de Cap de Creus i la Badia de Cadaqués. És més restrictiva que la general que aplica a Catalunya des de 1995 i que també cal respectar. En tot cas, és obligatòria la tinença d’una llicència de pesca recreativa. Podeu consultar la normativa i com obtenir la llicència a la web de la AUEECAD
NORMATIVA PESCA
[1] Normativa pesca recreativa especifica per Cap de Creus i Badia de Cadaqués:
https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=932803
[2] Normativa de pesca Recreativa a Catalunya:
https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/2040/1358457.pdf
[3] Tràmitacio de llicència de pesca recreativa: https://aplicacions.agricultura.gencat.cat/mediamb_sgll_public/AppJava/llicencies/gestioLlicenciesTitular.do?reqCode=prepareLocale